Google analytics hesabınızda uzunca bir süredir ve halen beta olarak duran o garip isimli özellikten söz edeceğiz; kohort analizi. Kohort analizi nedir, ne işe yarar gibi sorulara geçmeden bu yabancı kelime üzerine biraz konuşalım.
Kohort nedir?
Kohort belirli bir özelliği paylaşan gruplardır. Genellikle de seçilen bir dönemde, ortak bir eylemi yapmış olan kişilerdir. Bu ortak eylem doğum, mezuniyet gibi eylemler olabileceği gibi web sitesi ziyareti de olabilir. Örneğin 31 Mart 2017’de web sitenize mobil cihazları ile girenler bir kohort grubudur.
Aslında kohort ifadesi sadece Google Analytics’e ya da istatistiğe ait bir tanımlama değil. Pek çok değişik alanda rastlayabilirsiniz. Roma ordularında her biri 360 askerden oluşan birliklere kohort denirmiş. Biyoloji, ekoloji, zooloji gibi fen bilimlerinde de benzer şekilde aynı özelliği gösteren gruplar için kullanılıyor.
Kısaca kohort ifadesini birbirine benzeyen ve yan yana duran kişilerden oluşan grupları tanımlamak için kullanabiliyoruz.
Kohort analizi nasıl kullanılır
Kohort nedir faslını geçtiysek, ne işimize yarar diye düşünmenin vaktidir. Web sitemize gelen ziyaretçileri ortak özelikli kümeler halinde incelemek, ziyaretçi edinmek için yaptığımız çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek açısından önemli. Örneğin bir e-posta kampanyasının sonuçlarını kohort raporu ile o kampanya üzerinden sitemizi ziyaret eden kişilerin, takip eden günlerdeki ziyaret sadakati ile ölçebiliriz.
Kohort raporuna düzenli olarak göz atmak bile ziyaretçi sadakatini geliştirmek üzerine daha fazla kafa yormanızı sağlayacağı için faydalı olacaktır.
Yukarıdaki örnek kohort raporunda bir sitenin 7 günlük ziyaretçileri elde tutma performansını görüyorsunuz. Tablodaki 0. gün kullanıcıların bu listeye girmek için yaptıkları eylemi gerçekleştirdikleri ilk gündür. Sonrasında eğer aynı kullanıcılar ertesi gün de siteyi ziyaret ederlerse bu 1. güne yazılır. Bu şekilde örnek tabloda 0.günde siteyi ziyaret etmiş kişilerin, takip eden 6 gün içerisinde ne kadarının yeniden siteye geldiğini görebiliyorsunuz.
Buradaki segment alanında size kontrol edebileceğiniz bir liste verilmiş. Default olarak Tüm kullanıcılar seçeneğini görüyorsunuz. Bu seçenek ile seçili zaman diliminde siteye gelen tüm ziyaretçilerin verilerini görüyorsunuz. Fakat yeni segment butonu ile analiz edebileceğiniz çok daha fazla seçeneğe ulaşabilirsiniz.
Kohort analizi ziyaretçi sadakati açısından performansınız hakkında ve işlerin iyi yönde mi yoksa kötü yönde mi ilerlediği konusunda önemli bilgiler verecektir.
Kohort analizi sadece Universal Analytics mülklerinde kullanılabiliyor. Ayrıca şimdilik sadece edinme tarihi temel alınarak veriler incelenebiliyor. Muhtemelen bu uzun beta süreci sonunda daha kapsamlı bir şekilde karşımıza çıkacak.
E-ticaret sitenizdeki verileri değerlendirme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa E-ticaret sitenizde mutlaka izlemeniz gereken kritik metrikler yazımıza da göz atabilirsiniz. Eklemek istedikleriniz, itirazlarınız ya da sorularınız olursa yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.