Canonical etiketi, arama motoru optimizasyonu ile ilgilenenlerin sıkça kullandığı fakat hakkında pek çok yanlış bilgi ve kafa karışıklığı bulunan konulardan birisi. Bu yazıda canonical etiketi nedir, nasıl ve ne zaman kullanılır, nasıl kullanılmaz gibi konulara açıklık getirmeye çalışacağız.
Her şeyden önce şunu unutmamakta fayda var. Canonical etiketini yanlış kullanmak çoğu zaman hiç kullanmamaktan daha kötü sonuçlar doğurur. Bu sebeple web sitenizde canonical etiketini kullanırken öncelikle tüm detaylarına hakim olmanız önemli. Bu yazıdaki amacımız da size bu konuda yardımcı olabilmek.
Canonical etiketi nedir?
Canonical etiketi bir web sitesinde, birbirinin kopyası ya da çok yakın içeriklere sahip sayfalardan, hangisinin indexlenmesini istediğiniz konusundaki tercihinizi arama motorlarına bildirmenizi sağlayan bir html etiketidir. Sayfadaki head bölümüne aşağıdaki şekilde eklenerek kullanılır.
<link rel="canonical" href="https://algoritmikjimnastik.com/arama-motoru-optimizasyonu-seo/canonical-etiketi-nedir-nasil-kullanilir-nasil-kullanilmaz/" />
2009 yılından bu yana Google’ın bu etiketi dikkate aldığını resmi olarak biliyoruz. Aynı şekilde Microsoft ve Yahoo’nun da resmi duyurularından bu etiketi dikkate aldığını biliyoruz.
Canonical etiketinin detaylarına geçmeden önce web sitenizde birbirinin kopyası sayfalara sahip olmanın etkileri üzerine biraz düşünelim.
Kopya içerik (duplicate content) nedir?
Burada kopya içerikten kastımız bir başka sayfadan alınmış bir yazıyı birebir kullanmak değil. Aynı konuda düzenli olarak bir blog yazıyorsanız, birbiri ile çok yakın içeriklere sahip sayfalarınızın olması muhtemel. Bu sayfalar aslında arama sonuçlarında aynı sorgular için yarışıyor olabilir. İstisnai durumlar olmakla birlikte Google’ın arama sonuçlarında aynı web sitesinden birden fazlayı bir arada göstermesinin zor olduğunu da biliyoruz. Bu durumda birbirine yakın içerikli bu sayfalar birbiri ile rekabet ederken siz de aslında o arama sorgusundaki gücünüzü bölmüş oluyorsunuz.
Bu durum zaman zaman sitenizin kurgusundan da kaynaklanabilir. Örneğin ürün listelediğiniz bir sayfada farklı sıralama tercihlerini farklı url’ler üzerinden gösteriyorsanız, bu url’lerin ikisinin de ayrı ayrı indexlenmesi ve Google’ın gözünde kopya içerikler olarak değerlendirilmesi muhtemel.
Aynı şekilde bazı durumlarda içeriğe bir etkisi olmayan sorgu parametreleri (querystring) de ayrı ayrı indexlenerek kopya içerikler oluşturabilir. Siz eklemeseniz bile kullandığınız bazı servisler ya da size bağlantı veren siteler adreslerinizin sonuna parametreler ekleyebilir. (Bu gibi durumlarda ayrıca Search Console üzerinden de bu parametreleri tespit edip Google’ın bunları dikkate almamasını söyleyebilirsiniz. Search Console hakkında daha detaylı bilgi için Google Search Console hakkında bilmeniz gereken her şey yazımıza göz atabilirsiniz.)
Google teknolojisi artık sadece sayfalarınızda yer alan kelimeleri değerlendirmenin ötesine geçmiş durumda. Sayfada bahsedilen konuyu anlayabiliyor ve bütün olarak değerlendirebiliyor. Bu sebeple aynı konuda yeni şeyler söylemek istediğinizde, yeni bir yazı yazmak yerine eski yazınızı zenginleştirebilirsiniz. Bu hedeflediğiniz konuda çok daha nitelikli tek bir sayfa ile arama sonuçlarında rekabet etmenizi sağlayacaktır.
Canonical ve 301 yönlendirmesinin farkı nedir?
Bu iki yöntem zaman zaman birbirinin yerine kullanılabiliyor. 301 yönlendirmesi bir sayfadaki içeriğin bir başka adrese taşındığını ve hem ziyaretçileri hem de arama motorlarını yeni sayfaya yönlendirmenizi sağlayan bir yöntemdir. Eski sayfa artık yayında değildir ve bu sayfaya gelen tüm talepler yeni sayfaya yönlendirilir.
Canonical kullandığınızda ise eski sayfa halen yayında olmaya devam eder. Ziyaretçileriniz bu sayfanın içeriğine erişebilir. Fakat siz arama motorlarına, bu sayfa yerine, belirttiğiniz yeni sayfadaki içeriği indexlenmesini söylemiş olursunuz.
Canonical etiketinin backlinklere etkisi
Hakkında pek çok soru işareti ve tartışma bulunan kritik soruya gelirsek. Canonical olarak başka bir sayfaya yönlendirdiğinizin içeriğinize gelen backlinklerinizi kaybetmiş mi olacaksınız? Cevap, hayır. Backlinkleriniz de bu yönlendirme ile birlikte artık yeni sayfanız için değerlendirilmeye devam edecek. Google webmaster destek sayfalarında bu konuyu açıkça belirtiyor. Aslında iki sayfa için güçlerinizi birleştirmiş olacaksınız. (Aynı şekilde 301 yönlendirmesi de eski backlinklerinizi yeni sayfaya yönlendirir.)
Canonical etiketi farklı domainlerle kullanılabilir mi?
Bu konudaki bir başka kafa karışıklığı da canonical etiketini siteler arasında kullanmak. Yani bir sayfanın bir başka domain altındaki diğer bir sayfayı işaret etmesi. Canonical ilk duyurulduğunda sadece aynı site içerisinde kullanılabiliyordu. Kafa karışıklığı da sanırım buradan kaynaklanıyor. Ancak kısa bir süre sonra Google yine resmi blogunda farklı domainler arasında da canonical etiketini kullanabileceğinizi açıkladı.
Fakat unutmamanız gereken şey bu şekilde işaretleyeceğiniz iki sayfanın içeriklerinin aynı ya da çok yakın olması gerekiyor. Farklı içerikteki sayfaları ya da doğrudan yeni sitedeki ana sayfayı işaret eden etiketlerden kaçınmalısınız.
Eğer sitenizin farklı bir subdomainde yayınlanan bir mobil versiyonu varsa, mobil versiyondaki url’lerinizi de masaüstü versiyona bu yönlemle yönlendirebilirsiniz. Ayrıca masaüstü versiyondaki sayfalarınıza da mobil versiyon url’lerini alternate parametresi ile belirtmeniz mümkün
Sitenizin http ve https versiyonları ile canonical etiketi kullanımı
Https ile yayın yapan bir siteniz varsa doğru versiyonun canonical etiketinde kullanıldığından emin olmalısınız. Örneğin http ile gelen talepleri 301 yönlendirmesi ile https’e yönlendirirken, etiketlerinizde http kullanırsanız birbirine yönlendirilmiş bir sonsuz döngüye girmiş olursunuz. Bu da arama sonuçlarındaki pozisyonunuza zarar verebilir. Bu gibi durumlardan kaçınmalısınız.
Benzer bir durum sitenin www ile başlayan ve başlamayan adresleri için de geçerli olabilir. Ssl kullanan bir siteniz varsa muhtemelen aşağıdaki dört adres de aynı şekilde sitenizi işaret ediyor. Bu durum sitenizdeki tüm sayfalar için de geçerli.
http://www.algoritmikjimnastik.com https://www.algoritmikjimnastik.com http://algoritmikjimnastik.com https://algoritmikjimnastik.com
Bu gibi durumlar ile ilgili kopya içerik konusunda sorun yaşamamak için bu versiyonlardan hangisini tercih ettiğinizi belirleyip tüm ilgili alanlarda onu kullanmak doğru bir tercih olacaktır.
Canonical etiketi ve sayfalama
Sıkça görülen bir durum da sayfalanmış içeriklerin tümünde sadece birinci sayfanın canonical ile işaretlenmiş olması. Bu gibi durumlar için ayrı bir işaretleme yönlemi mevcut. Bu gibi durumlarda Google’a <link rel=”prev” href=”http://…” /> ve <link rel=”next” href=”http://…” /> şeklinde önceki ve sonraki sayfalarınızı bildirmeniz mümkün.
Canonical kullanılan sayfalarda noindex kullanmalı mıyız?
Bir sayfanın indexlenmesini istemediğiniz durumlarda noindex kullanarak bunu arama motorlarına söyleyebilirsiniz. Canonical ile de o sayfanın indexlenmemesini ve onun yerine yeni adresin dikkate alınmasını söylemiş oluyoruz fakat arada ciddi bir fark var. Canonical ile sayfanın link değerini de diğer sayfaya aktarmış olduğunuzu hatırlarsak aslında noindex ile bu avantajı kaybetmiş olacağız. Kısaca canonical ve noindex işaretlerini aynı sayfada kullanmamalısınız.
Eksik bıraktığımızı düşündüğünüz bir konu, eklemek istedikleriniz, itirazlarınız ya da bu konuda kendi deneyimleriniz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden bize iletebilirsiniz.