Google Search Console hakkında bilmeniz gereken her şey

Google Search Console nasıl kullanılır

Google Search Console (eski adıyla Google Webmaster Tools) web sitenizin Google aramalarındaki performansını izleyebilmeniz, iyileştirebilmeniz ve olası problemleri görüp gerekli durumlarda Google ile iletişim kurmanızı sağlayan ücretsiz Google servisidir.

Bu yazıda Search Console nasıl kullanılır sorusundan başlayarak web sitenizin arama performansını iyileştirmek için Search Console üzerinde yapmanız gereken işlemlerden söz edeceğiz.

Webmaster Tools neden Search Console oldu

Bu servis Google Webmaster Tools adı ile 2000’li yıllarında ilk yarısında beri hayatımızda. Zamanla içeriği değişti pek çok yeni işlev eklendi. Başlangıçta daha ağırlıklı olarak web sitesi sahiplerinin, sitelerinin başarılı bir şekilde indexlenebilmesi için Google ile iletişim kurduğu bir platform idi. Zamanla sitenin arama trafiği hakkında detaylı bilgilere erişebileceğiniz, arama sonuç sayfalarındaki görünümünü şekillendirebileceğiniz bir optimizasyon aracı haline geldi. Bu değişikliklerle de Google artık bu aracın webmaster tools kabına sığmadığına karar vermiş olacak ki 2015 yılında bu aracın ismi Search Console olarak değiştirildi.

Google Analytics ve Search Console arasında ne fark var?

Google Analytics web sitenizin ziyaretçilerine ait tüm verileri izleyebildiğiniz diğer bir ücretsiz Google servisi. Web sitenize ekleyeceğiniz bir kod yardımı ile tüm ziyaretçilerinize ait verileri, sitenin tüm sayfalarının kullanım istatistiklerine ulaşabiliyorsunuz.

Google Analytics üzerinden erişebildiğiniz tüm veriler aslında sitenize eklediğiniz kod aracılığı ile sizin web siteniz üzerinden toplanmış olan veriler. Aynı raporlara kendi yazılımlarınızla ya da alternatif diğer servislerle de erişebilirsiniz

Search Console ise Google’ın web sitenizin arama performansı hakkında sizin sahip olmadığınız bazı bilgileri de sizinle paylaştığı için önemli. Sadece web sitenize gelmiş ziyaretçilere ait verileri değil, hangi aramalarda web sitenizin göründüğü, sayfalarınızın indexlenme performansı gibi bazı verilere de Search Console üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca bu iki aracı birbirine bağlayarak, Analytics hesabınızı Search Console verileri ile zenginleştirebilirsiniz. Analytics yönetici menüsündeki mülk ayarları bölümünü kullanarak hesabınıza Search Console’u bağladığınızda, artık analytics hesabınız da buradaki verilere erişebiliyor olacak. Böylece web sitesi ziyaretçilerinize ait istatistiklerle, arama performansınıza ait istatistikleri birlikte görebilirsiniz.

Web sitenizi Search Console’a ekleme

Gelelim bu servisi nasıl kullanacağınıza. Öncelikle www.google.com/webmasters adresine giderek Google hesabınız ile oturum açmalısınız. Web sitesi adresinizi yazarak özellik ekle (add a property) butonu aracılığı ile ilk adımı atabilirsiniz.

Bu arada Search Console sadece web siteleri için değil, Android mobil uygulamalar için de kullanılabiliyor. Fakat biz bu yazımızda web sitesi konusundan söz edeceğiz. Bu sebeple web sitesi ekleme ekranındaki menüde “web sitesi” seçeneğinin aktif olması gerekiyor.

Sonrasında sitenin sahibi olduğumuzu doğrulamamız gerekiyor. Bunun için alternatif seçeneklerimiz var.

Google Analytics hesabı ile doğrulama

Eğer web sitemiz için aynı Google hesabı ile kayıtlı bir Analytics mülkü varsa Google Analytics hesabı ile sitenin sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz.

Bu seçeneği seçtiğinizde hiçbir ek işlem yapmanıza gerek kalmadan web sitesi sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz.

HTML dosyası yükleme

Eğer Analytics hesabınız yok ya da kullanmak istemezseniz, web alanınıza Google tarafından verilen bir dosyayı yükleyerek de site sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz. Bu seçeneği seçtiğinizde aynı sayfadan ulaşabileceğiniz bir html uzantılı dosyayı FTP aracılığı ile web sitenizin kök dizinine yükleyerek de site sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz.

HTML etiketi ile doğrulama

Bu seçeneği seçtiğinizde aynı sayfadan alabileceğiniz bir html meta etiketini, sitenizin ana sayfasındaki <head> ve </head> etiketleri arasına ekleyerek site sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz.

Alan adı sağlayıcınız ile doğrulama

Eğer domaininiz Google tarafından tanımlı bir firmada barındırılıyorsa, bir DNS kaydı ile de sitenin sahibi olduğunuzu doğrulayabilirsiniz. Buradaki talimatlar her firma için farklı. Kullandığınız servis sağlayıcıyı seçerek, ona özgü yönlendirmeleri takip etmeniz gerekiyor. Bu yöntemde çoğunlukla DNS kayıtlarınıza özel bir CNAME ya da TXT kaydı eklemeniz isteniyor.

Google etiket yöneticisi ile site doğrulama

Google Etiket Yöneticisi pek çok ürün için kullanılabilen, web sitenizdeki aktiviteleri izleyebilmek amaçlı etiketler oluşturmanızı sağlayan diğer bir Google ürünü.

Eğer web siteniz için Google Etiket Yöneticisi kullanıyorsanız, aynen Analytics ile doğrulamada olduğu için web sitesi sahibi olduğunuzu kolayca doğrulayabilirsiniz. Aynı Google hesabı ile etiket yöneticisinde, yönetici yetkilerine sahip olmanız yeterlidir.

Search Console nasıl kullanılır?

Web sitesinin sahibi olduğumuzu doğruladıktan sonra artık Search Console üzerinden web sitenize ait verilere erişebilirsiniz.

Search Console ana sayfasında sahibi olduğunuz tüm web sitelerinin bir listesini göreceksiniz. Hangi web sitesine ait verilere ulaşmak istiyorsanız, site adresinin üzerine tıklayarak, o siteye kontrol paneli (dashboard) sayfasına ulaşabilirsiniz.

Bu sayfanın solunda içeriğe ulaşabileceğiniz bir menü göreceksiniz. Bu menüde yer alan bölümleri tek tek konuşalım.

Arama görünümü (Search appearance)

Search Console’daki arama görünümü bölümü web sitenizin Google aramalarındaki görünümünü iyileştirmek amacı ile, sayfalarınızdaki görünür içeriğe ek olarak, site içeriğiniz hakkında Google’a verebileceğiniz ek bilgileri yönettiğiniz bölümdür.

Google burada ziyaretçiler henüz sitenize gelmeden, sayfa içeriği hakkında, sonuç sayfasında detaylı bir ön bilgi edinmesini ve arama deneyimi iyileştirmeyi amaçlıyor.

Elbette biz de bu amaç doğrultusunda Google’a gerekli bilgileri verdiğimizde, bu işbirliğimiz arama sonuçlarındaki sıralamalarımıza da olumlu katkılar yapıyor.

Yapılandırılmış veri (Structured data)

Yapılandırılmış verileri kullanarak web sitenizdeki sayfaların içerikleri hakkında arama motorlarına daha detaylı bilgiler vermeniz mümkün. Sayfalarınızdaki içeriği ve bölümleri tanımlı işaretleme biçimleri ile işaretleyerek o sayfadaki içeriğin türü, yapısı, detayları gibi verileri Google’a iletmiş olursunuz. Google’da bu bilgileri kullanarak arama sonuçları sayfasında ziyaretçilere çok daha farklı biçimlerde bu içeriği ulaştırabilir

Bu işaretleme biçimleri ile ilgili bazı standartlar mevcut schema.org adresinden detaylarını inceleyebileceğiniz bu işaretleme standartları sadece Google tarafından değil Microsoft, Yahoo ve Yandex’in de aralarında olduğu pek çok firma tarafından destekleniyor.

Bu işaretleme biçimini kullanarak HTML kodlarınızın arasına ekleyeceğiniz küçük ek bilgilerle, sayfa içeriğini makale, video, etkinlik gibi onlarca farklı kategoride işaretleyebilirsiniz. Ayrıca bu işaretleme biçimlerinden her birine ait ek bilgileri de belirtmeniz mümkün. Örneğin makale biçiminde yazar bilgileri, makale özeti gibi ek bilgiler verebilirken bir etkinlik sayfası için etkinlik detayları, tarih bilgileri, fiyatı, satın alma bilgileri gibi pek çok veriyi sayfada işaretleyebilirsiniz.

Search Console’da yer alan yapılandırılmış veri (Structured data) bölümünden ise, web sitenizde bu şekilde işaretlenmiş sayfalar hakkında Google tarafından gelen geri bildirimleri görebilirsiniz. Sayfanızda her bir türden kaç adet yapılandırılmış veri içeren sayfa tespit edildiğini, işaretleme problemleri sebebiyle ortaya çıkan hatalı öğeleri bu sayfadan inceleyebilirsiniz.

Zengin kartlar (Rich cards)

Zengin kartlar yapılandırılmış veriye benzer şekilde web sitesi içeriğiniz hakkında detaylı bilgileri Google ile paylaşmanın diğer bir biçimi. Aynı şekilde schema.org işaretleme sistemini destekliyor.

Bu formatta yapılandırılmış veride olduğu gibi sayfa içeriğinizi HTML kodlarınız arasında değil JSON-LD formatında harici olarak Google ile paylaşabiliyorsunuz.

Veri işaretleyici (Data highlighter)

Diğer bir içerik işaretleme yöntemi ise veri işaretleyici. Bu yöntemde ise web sitenizdeki kodlara hiç müdahale etmeden, kendi sayfa yapınıza özel şekilde içeriğinizi nasıl düzenlendiğinizi Google’a iletebiliyorsunuz.

Web sitenizdeki örnek bir sayfa URL’sini belirterek başladığınız bu işaretleme yönteminde, içerik türünüzü ve bu türe ait alt özellikleri web siteniz üzerinden Google işaretleme aracı ile işaretlediğinizde, Google bu biçime uygun diğer tüm sayfalarınızı da otomatik olarak algılayarak verilerinizi, verdiğiniz ek bilgilerle daha doğru biçimde işleyebiliyor. Sitenizdeki birbirinden farklı her bir sayfa türü için veri işaretleyiciyi ayrı ayrı kullanabiliyorsunuz.

Aslında yukarıdaki 3 işlem de site içeriğinizi Google’a daha yakından tanıtmak amaçlı, birbirine alternatif işaretleme yöntemleri. Bu noktada “hangi işaretleme biçimini tercih etmeliyim” şeklinde bir sorunun zihninizde oluşması çok muhtemel. Üç araç arasında şöyle bir hızlı değerlendirme yapabiliriz;

Yapılandırılmış veri (Structured data) çok daha fazla yapı tarafından desteklenen daha alışıldık bir yöntem iken, zengin kartlar (Rich cards) henüz çok daha yeni (ABD’de 2016 Mayıs, Global olarak da 2017 Mart ayında duyuruldu. ) fakat uzun vadeli olarak daha fazla tercih edileceği varsayılan bir yöntem. Veri işaretleyici (Data highlighter) ise HTML kodlarınıza müdahale etmenin mümkün olmadığı durumlarda kullanabileceğiniz bir alternatif. Elbette birini seçmek yerine, tüm biçimleri birlikte kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

HTML geliştirmeleri (HTML improvements)

Bu bölümde sitenizde Google tarafından indexlenmiş sayfalardaki meta açıklamaları ve başlıklar hakkında olası problemleri görebiliyorsunuz.

Sayfa içi optimizasyon kriterlerine göre sitenizdeki her sayfanın uygun uzunlukta ve benzersiz bir başlık etiketine sahip olması gerekiyor. Benzer şekilde meta description içeriğinin de sitenizdeki her sayfada benzersiz ve uygun uzunlukta olmalı. Sayfalarınızda tespit edilen uzun ya da kısa meta açıklamaları ile başlık etiketlerini Google bu sayfa aracılığı ile size bildiriyor.

Ayrıca sitenizdeki sayfalardan Google dizinine eklenemeyecek, problemli sayfaları da bu bölüm aracılığı ile görebiliyorsunuz.

Hızlandırılmış mobil sayfalar (Accelerated mobile pages)

Google’ın son yıllarda mobil web sitesi performansına ne kadar önem verdiğini ve web sitesi sahipleri ile geliştiricileri bu yönde teşvik edecek pek çok adım attığını belki duydunuz. Mobil performans konusunda Google’ın ne kadar ciddi olduğunun bir başka göstergesi ise hızlandırılmış mobil sayfalar.

Web sitenizde yer alan her bir sayfanın basitleştirilmiş bir html biçimi olan AMP ile hazırlanmış versiyonlarını Google’a bildirmeniz halinde Google bu sayfaları indexleyerek, ziyaretçilere sizin web sunucunuza hiç uğramadan bu içerikleri çok daha hızlı bir biçimde gösterebiliyor.

Sitenizdeki her sayfanın AMP versiyonunu hazırladıktan sonra, orjinal sayfalarınıza aşağıdaki gibi bir etiket ekleyerek o sayfanın AMP versiyonunu belirtebiliyorsunuz.

<link rel="amphtml" href="http://websiteniz.com/amp-versiyon.html" />

Her bir AMP sayfa içeriğinden ise Google optimizasyonu ile ilgilenenlerin yabancı olmadığı canonical etiketi ile o AMP sayfanın tam sürümünün adresini belirtebiliyorsunuz.

<link rel="canonical" href="http://websiteniz.com/orjinal-versiyon.html" />

Bu şekilde işaretlediğiniz AMP sayfaları Google tarafından özellikle mobil arama sonuçlarından aldığınız verimin yükselmesine yardımcı olacaktır.

Arama trafiği (Search traffic)

Search console’da arama görünümünde web sitemizin Google tarafından nasıl algılanıp, işlendiği hakkında düzenlemeler yaptık. Bunların meyvelerini göreceğimiz yer ise arama trafiği (search traffic) bölümü.

Buradaki seçenekler ile web sitemizin arama performansı konusunda Google bize çok değerli bilgiler veriyor.

Search analytics

Bu bölümden web sitemizin Google aramalarında hangi sorgulardan trafik aldığını, hangi sorgularda kaçıncı sırada yer aldığını takip edebilirsiniz.

Arama trafiğini ayrıca web sitenizdeki sayfalara, ülkelere, cihazlara, arama türlerine (web, görsel, video gibi) göre filtreleyerek inceleyebilirsiniz.

Web sitenizin son 90 günlük arama performansının gelişimini buradan takip edebileceğiniz gibi search console’u Google analytics’e bağlamanız halinde bu verileri Analytics’e de göndererek, oradaki verilerle birlikte bu bilgileri kullanabilirsiniz.

Ayrıca Google tarafındaki önemli algoritma değişikliklerinde buradaki grafikte göreceğiniz bir işaretle web sitenizin bu güncellemelerden nasıl etkilendiğini takip edebilirsiniz.

Sitenize bağlantılar (Links to your site)

Web sitenize kimlerin link verdiği önemlidir. Zararlı linkler, link kalitesi ve Google disavow tool ile bağlantıları reddetme yazımızda detaylı olarak link profilinizin önemine ve zararlı linklere değinmiştik.

Sitenize hangi sitelerden ve hangi kelimeler ile bağlantı verildiğini ise Search console’daki sitenize bağlantılar (Links to your site) bölümünden takip edebilirsiniz.

Dahili bağlantılar (Internal links)

Site içi linkler arama motoru optimizasyonu konusunda önemli bir etkendir. Site içinde en çok bağlantı verilen sayfalar, Google ve diğer arama motorları tarafından en önemli içerikleriniz olarak algılanacağı için sitenizdeki tüm sayfaların kolayca ulaşılabilir olduğundan emin olmalısınız. Dahili bağlantılar bölümünden ise sitenizdeki link yapısını, sayfalarınız arasında en çok bağlantı verilen sayfaları inceleyebilirsiniz.

Manuel işlemler (Manual actions)

Google webspam ekibi tarafından sitenizde tespit edilen bir ihlal olduğu durumda bu durum size search console üzerinden bildirilir.

Manuel işlemler sonucunda web siteniz için size bir uyarı yapıldıysa, o konunun detaylarını bu sayfadan inceleyebilir. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra yeniden değerlendirme isteği gönderebilirsiniz.

Uluslararası hedefleme (International targeting)

Web sitenizdeki içerik ile hedeflediğiniz ülke ya da dil ile ilgili ayarlara bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Eğer site içeriğiniz sadece bir ülkedeki kullanıcılara özel ise, bu sayfadaki ülke bölümünden hedeflediğiniz ülkeyi seçebilirsiniz.

Siteniz birden fazla dilde yayın yapıyor ise, dil bölümünden sitenizdeki sayfaların dil konusundaki hedeflemelerini dil bölümünden takip edebilirsiniz.

Birden fazla dilde yayın yapan bir web siteniz var ise bu sitenin arama motorları optimizasyonuna yönelik detaylı bilgilere Çok dilli sitede SEO konusunda nelere dikkat etmelisiniz? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Mobil kullanılabilirlik (Mobile usability)

Bu bölümden ise sitenizin mobil cihazlar ile görüntülendiğinde ortaya çıkan kullanım problemleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Örneğin eğer içeriğiniz mobil cihazların genişliğini aşıyorsa, tıklanabilir elemanlar birbirine çok yakın ve karıştırılabilir şekilde duruyorsa bunlar mobil versiyonunuz ile ilgili problemlerdir.

Sitenizdeki tüm sayfalarda yer alan mobil uyumluluk hatalarını search console üzerindeki mobil kullanılabilirlik bölümünden takip edebilirsiniz.

Google dizini (Google index)

Search console’da sitenizin Google tarafından indexlenmesi ile ilgili bilgilerin bulunduğu bölüm ise Google dizini. Bu bölüm altında oldukça basit üç seçenek yer alıyor.

Dizin durumu (index status) bölümünden son bir yıl içerisinde sitenizdeki kaç sayfanın Google tarafından indexlenerek sonuçlarda gösterildiğini görebilirsiniz. Bu bir yıllık grafikte yine önemli Google algoritma güncellemeleri işaretlenir ve bu güncellemelerden sitenizin dizin durumunun nasıl etkilendiğiniz takip edebilirsiniz.

Engellenen kaynaklar (Blocked resources) bölümünde ise web sitenizin Google tarafından taranamayan kaynaklarını (sayfa, resim, css ve javascript dosyaları olabilir) görebilirsiniz. Sayfanın düzgün şekilde görüntülenebilmesi için gerekli tüm kaynakların Googlebot tarafından ulaşılabilir olduğuna emin olmanız arama performansınız için önemlidir.

URL’leri kaldır (Remove URLs) sayfasından ise sitenizde yer alan URL’lerin arama sonuçlarından geçici olarak kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca başkaları da çeşitli yöntemler ile sitenizdeki sayfaların Google sonuçlarından çıkarılmasını talep edebilirler. Hem sizin talepleriniz hem de başkalarının sitenize ait aramalardan kaldırılmasını istedikleri sayfalara ait bilgileri bu bölümden takip edebilirsiniz.

Tarama (Crawl)

Search console’daki tarama bölümünden ise Googlebot’un sitenizdeki aktiviteleri ve sitenizdeki sayfaların indexlenme etkinlikleri ile ilgili bilgileri takip edebilirsiniz.

Tarama hataları (Crawl errors)

Googlebot’un sitenizdeki sayfaları tararken karşılaştığı hataların listesine bu bölümden ulaşabilirsiniz. Site hataları ve URL hataları olarak iki bölümden oluşur.

Site hataları bölümü altında da web sitenizdeki DNS ve sunucu kaynaklı hatalar, robots.txt dosyasına erişim problemi gibi genel hataların bilgisini bulabilirsiniz.

URL hataları bölümünde ise sayfalarınız taranırken karşılaşılan http hatalarını, hata kodları ile bulabilirsiniz. Bu sayfalardaki hataları giderdikten sonra hata mesajlarını düzeltildi olarak işaretleyebilirsiniz.

Tarama istatistikleri (Crawl stats)

Tarama istatistikleri bölümünden sitenizdek Googlebot aktivitesine ait bilgilere ulaşabilirsiniz.

Son 90 gün içerisinde Googlebot tarafından sitenizden taranan toplam sayfa sayısı, Googlebot’un yarattığı kilobayt cinsinden toplam trafiği ve her bir sayfanın indirilmesi için gereken ortalama süreyi buradaki grafiklerden takip edebilirsiniz.

Eğer sitenizde sunucu performansı açısından problem yaşıyorsanız Googlebot’un sitenizde tükettiği trafiği sınırlayabilir, geniş çaplı bir güncelleme yaptıysanız daha hızlı taramasını isteyebilirsiniz. Googlebot’un sitenizde daha fazla sayfa taraması arama sonuçlarında daha başarılı olacağınız anlamına gelmez.

Google gibi getir (Fetch as Google)

Web sitenizdeki sayfaların Google tarafından nasıl göründüğünü kontrol etmek için ise Google gibi getir aracını kullanabilirsiniz. Masaüstü ve mobil versiyonlarınızın Googlebot tarafından nasıl görüldüğünü görmek yapmanız muhtemel hataları daha kolay farkedebilmenizi sağlar.

Ayrıca bu araç ile belirli günlük limitler dahilinde URL’lerinizin ve bağlantılı sayfaların tek tek dizine eklenmesini talep edebilirsiniz. Bu da sayfalarınızın indexlenmesini hızlandırabilecek bir yöntemdir.

robots.txt test aracı (robots.txt tester)

Web sitenizin kök dizininde yer alan robots.txt dosyası ile arama motorlarına sitenizdeki hangi bölümleri taramasını isteyip hangilerini taramasını istemediğinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca site haritalarınızın konumlarını da robots.txt ile arama motorlarına bildirebilirsiniz.

Bu dosya arama motorlarının sitenize geldiklerinde ilk aradıkları dosyadır. Eğer böyle bir dosya yoksa herhangi bir yönlendirme olmadan tüm sitenizi tararlar.

Search console’daki robots.txt test aracı sayfasından ise robots.txt dosyanızda mevcut hataları kontrol edebilirsiniz. robots.txt dosyasında yapacağınız küçücük bir hata Google dizinindeki durumunuza çok ciddi şekilde zarar verebileceği için buradaki problemleri çok öncelikli olarak dikkate almalısınız.

Site haritaları (sitemaps)

Web sitenizdeki tüm sayfaların xml formatında bir listesinden oluşan site haritaları, arama motorlarını tüm içeriğinizden haberdar ederek sayfalarınızın daha hızlı indexlenmesine yardımcı olur.

Search console’daki site haritaları bölümünden de sitenizdeki site haritalarındaki problemleri takip edebilir, gönderdiğiniz URL’lerin indexlenme durumlarını görebilirsiniz.

URL parametreleri (URL parameters)

Web sitenizdeki sayfalara URL parametrelerinin hangilerinin farklı birer içerik olarak değerlendirileceğini hangilerinin ise dikkate alınmaması gerektiğini bu bölümden belirtebilirsiniz.

Örneğin affiliate sistemini kullandığınız web sitenize ?ref=anahtar şeklinde bir URL paremetresi ile pek çok farklı şekilde ulaşılıyor ise bu parametrenin her versiyonunun Google tarafından kopya sayfalar olarak indexlenmesini istemezsiniz. Diğer yandan site için arama sayfalarınız eğer URL parametreleri ile çalışıyorsa arama?t=aranan şeklindeki tüm sayfaların ayrı birer sayfa olarak indexlenmesini istersiniz.

Kimi durumlarda sitenize bağlantı veren diğer siteler de URL’lerin sonuna kendi parametrelerini ekleyebilir. Bazı durumlarda da siz ziyaretçilerinizi ve trafik kanallarınızı ayrı ayrı izlemek için URL parametrelerini kullanabilirsiniz.

Google tarafından sitenizde tespit edilen URL parametrelerinin listesini bu bölümde görüp ayrıca indexlenme tercihinizi buradan belirtebilirsiniz.

Güvenlik sorunları (Security issues)

Güvenlik sorunları bölümünde ise sitenizde Google tarafından zararlı bir yazılımın tespit edildiği, sitenizin ziyaretçiler için bir güvenlik problemi yarattığı durumlarda bu konudaki uyarı mesajlarını görebilirsiniz.

Böyle bir durumda arama sonuçlarında sitenizin hemen altında “Bu site bilgisayarınıza zarar verebilir” notu görünebilir ve Google Chrome tarayıcı ziyaretçilerin web sitenize ziyaret etmesini bir uyarı mesajı ile engelleyebilir.

Böyle bir durum ile karşılaştığınızda öncelikle bu güvenlik problemini tespit edip gidermelisiniz. Bazı durumlarda Google bu sayfada güvenlik probleminin tespit edildiği sayfalar hakkında örneklerle size bilgi verecektir.

Bu problemleri giderdikten sonra Search console’daki Güvenlik sorunları bölümünden siteniz için yeniden değerlendirme talebi gönderebilirsiniz. Bu talebiniz sonrası siteniz yeniden incelenerek sorunun çözüldüğü görülürse uyarı mesajları kaldırılacaktır. Yeniden değerlendirme isteğine genelde 1-2 gün gibi bir sürede yanıt alabilirsiniz.

Diğer kaynaklar

Search console menüsündeki son seçenek olan diğer kaynaklar sayfasında ise web sitenizin arama performsına yönelik diğer bazı Google ürün ve hizmetlerinin listesini bulabilirsiniz. Bunlar genellikle search console ile ilişkili hizmetlerdir. Örneğin arama görünümü bölümünde yaptığınız düzenlemeleri yapısal veri test aracı ile test edebilir, pagespeed insight aracı ile web sitenizin tüm cihazlardaki performansını kontrol edebilirsiniz.

“Google Search Console hakkında bilmeniz gereken her şey” için bir yanıt

Yorumunuzu Yazın