Pek çoğumuz için internette bir konuyu araştırmanın ilk adımı bir Google araması. Kimi zaman aradığımıza ilk sorguda kolayca ulaşabiliyoruz. Kimi zaman ise, özellikle daha spesifik bir sonuca ihtiyaç duyduğumuzda, aradığımız sayfaya ulaşmak zorlaşabiliyor. Bu gibi durumlarda imdadımıza yetişen bir dizi yardımcıdan söz edeceğiz bu yazıda, Google gelişmiş arama operatörleri. Özellikle arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama ya da içerik üretimi ile ilgilenenler için bu operatörler aradığımıza ulaşmak konusunda harcayacağımız zamanı ciddi ölçüde kısaltabiliyor.
Arama operatörü nedir?
Arama operatörleri, Google aramanızı yaparken kullanabileceğiniz özel anahtar kelime ve işaretlerdir. Bunları kullanarak bulmak istediğiniz sonuçlar ile ilgili Google’a daha detaylı bilgi verebilir böylece karşılaşacağınız sonuçları filtreleyebilirsiniz.
Google arama operatörleri listesi
Aşağıda aramalarınızda kullanabileceğiniz tüm operatörleri ve kullanım amaçlarını bulabilirsiniz. Sormak ya da eklemek istedikleriniz olursa, en alttaki yorumlar bölümünden katkılarınızı bekliyoruz.
site:
Arama sorgunuza site:alanadi.com ekleyerek sadece bir alan adına ait sayfaların görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Yanına herhangi bir anahtar kelime eklemediğinizde bu sorgu, bir siteye ait Google tarafından indexlenmiş tüm sayfaların listesini verecektir. Ayrıca yanına anahtar kelimeler ekleyerek, o sitede bir anahtar kelimenin geçtiği tüm sayfalara ulaşmanız da mümkün. site: ifadesi ile alan adı arasında boşluk olmamalıdır.
Örnek kullanım: site:algoritmikjimnastik.com site:algoritmikjimnastik.com search console
cache:
Herhangi bir sayfanın Google tarafından indexlenmiş en son sürümünü görüntülemek için cache: ön eki ile sayfa adresini kullanarak bir arama yapabilirsiniz. Bu aramaya ekleyeceğiniz diğer arama sorguları önbellek görüntüsünde bu ifadeleri vurgulamanızı sağlar. cache: ifadesi ile url arasında boşluk bırakmamalısınız.
Örnek kullanım: cache:algoritmikjimnastik.com cache:algoritmikjimnastik.com seo
link:
Bir sayfaya bağlantı vermiş tüm sayfaların listesine ulaşmak için link: ifadesini kullanabilirsiniz. Yine link: ile url arasında boşluk olmamalıdır.
Örnek kullanım: link:algoritmikjimnastik.com
allintitle:
Sorgunuzun başına allintitle: eklerseniz, arama sonuçlarında, sadece aradığınız kelimenin sayfanın başlığında olduğu sonuçlar listelenir. allintitle: doğrudan bir konu ile ilgili sayfalara ulaşmak için çok etkili bir yöntemdir. Aradığınız konunun sayfa içeriğinde bir bölümde geçtiği sayfaları eleyerek, sadece doğrudan aradığını konu ile doğrudan alakalı sayfalara ulaşmanızı sağlar.
Örnek kullanım: allintitle: arama motoru optimizasyonu
intitle:
Anahtar kelimelerin sayfanın başlığında geçtiği sonuçlara ulaşmak için intitle: ifadesini kullanabilirsiniz. allintitle: ile intitle: arasındaki fark, intitle: ifadesinin sadece ardından gelen kelimeyi başlığında içeren sayfaları listelemesidir. Bir sorgudaki tüm kelimelerin başına intitle: eklerseniz, tüm sorgunun başına allintitle: eklediğiniz zamanki ile aynı sonuçlara ulaşırsınız.
Örnek kullanım: intitle: arama operatörleri
Bu sorgu arama kelimesinin sayfanın başlığında, operatörleri kelimesinin ise sayfa içerisinde herhangi bir yerde olduğu sonuçları listeler.
allinurl:
Arama terimlerinizin, sadece sayfanın url’sinde yer aldığı sayfalara ulaşmak için kullanılır. allintitle: ile benzer biçimde çalışır fakat sayfa başlığı yerine url’yi dikkate alarak filtreleme yapmak istediğinizde allinurl: ifadesini kullanabilirsiniz. Aradığınız ifadeler hem sayfa isminde, hem de o sayfanın yer aldığı domain ve klasör isimlerinde aranır.
Örnek kullanım: allinurl: arama motoru optimizasyonu
inurl:
Tüm aramanızın değil, sadece bir ya da daha fazla kelimenin url içerisinde yer aldığı sayfalara ulaşmak için, ilgili kelimelerin başına inurl: ekleyebilirsiniz. Bu kelimelerin sayfa adresinde, diğerlerinin ise sayfa içeriğinde herhangi bir yerde yer aldığı sayfaları listeler.
Örnek kullanım: Google arama inurl: operatörleri
related:
Bir sayfaya benzer sayfalara ulaşmak için related:alanadi.com ifadesini kullanabilirsiniz. related: ile url arasında boşluk olmamalıdır.
Buradaki kritik nokta, tüm sitenin değil, sadece belirttiğiniz url’in benzerlerini listelemesidir. Dolayısıyla sitenin ana sayfasını yazdığınızda, sadece ana sayfa içeriğinin benzerlerine ulaşacaksınız.
Örnek kullanım: related:algoritmikjimnastik.com
info:
Sadece bir sayfa ile ilgili Google’ın sahip olduğu bilgilere ulaşmak için sayfa adresinin önüne info: ifadesini ekleyerek bir arama yapabilirsiniz.
Örnek kullanımı: info:algoritmikjimnastik.com
define:
Özellikle bir kavram ile ilgili arama yaparken, bu kavram ile ilgili bir tanıma ihtiyaç duyuyorsanız define: ön ekini kullanabilirsiniz. Google aradığınız terim ile ilgili tanımı ya da o tanıma ulaşabileceğiniz sayfaları listeler. Google bu tanım için birden farklı kaynaktan alınmış verileri bir arada kullanabilir.
Örnek kullanım: define:seo
filetype:
Arama sonuçlarında sadece belirttiğiniz dosya uzantılarına sahip dosyalara ulaşmak istediğinizde filetype: ifadesini kullanabilirsiniz. Örneğin bir içerisinde belirli ifadelerin geçtiği bir pdf dökümana ulaşmak istediğinizde ya da spesifik bir uzantıya sahip bir resim dosyası aradığınızda filetype imdadınıza yetişecektir.
Örnek kullanım: filetype:pdf seo
“sıralı eşleşme”
Birden fazla arama terimi içeren aramalarda Google tüm kelimelerin sayfanın farklı yerlerinde yer aldığı sonuçları da gösterir. Eğer tüm kelimelerin sizin yazdığınız sıra ile yer aldığı sayfalara ulaşmak istiyorsanız, bu ifadeyi çift tırnak işaretleri arasına yazarak (“…”) sıralı eşleşme olarak arama sorgunuzda belirtebilirsiniz. Bu durumda sadece yazdığınız sıra ile bu ifadeyi içeren sayfalar listelenecektir.
Örnek kullanım: "arama motoru optimizasyonu"
hariç tutma (-)
Bazı konularda arama yaparken aradığımız sayfaları daha kolay ayrıştırabilmek için istediğimiz kelimeleri içeren sayfaların sonuçlara dahil edilmemesini söyleyebiliriz. Başına eksi (-) işareti ekleyeceğiniz kelimelerin geçtiği sayfaları sonuçlardan çıkaracaktır.
Bu yöntem ile istediğimiz kelimeleri hariç bırakabileceğimiz gibi, diğer arama işlevlerinin önüne de ekleyerek işlevlerini tersine çevirebiliriz. Örneğin arama sonuçlarınızda pdf sayfa görmek istemiyorsanız, bunu aşağıdaki örnekteki şekilde kullanabilirsiniz.
Örnek kullanım: seo -filetype:pdf
Sayı aralığından arama (..)
Aramanızda belli bir sayı aralığı belirtmek için iki sayı arasına iki nokta (..) koyabilirsiniz. Bu durumda bu sayı aralığındaki tüm sayılar için aramanız geçerli olacaktır.
Örnek kullanım: "1920..1940 yılında"
Joker karakter (*)
Aramanızda yerine herhangi bir kelimenin gelebileceği joker kelime bırakmak için * karakterini kullanabilirsiniz. Kimi zaman hatırlayamadığınız bir ifade için kimi zaman ise birden fazla seçeneği aynı aramada buluşturmak için joker karakterinden yararlanabilirsiniz.
Örnek kullanım: "dünyanın en * arabası"
Tüm bu operatörleri aklınızda tutmak elbette kolay değil. Hangi operatörleri kullanacağınızı hatırlayamadığınız durumlarda Google’ın gelişmiş arama formunu kullanarak da tüm bu özelliklerden yararlanabilirsiniz.
Google Hacking Database
Google arama operatörlerinin amacı web üzerinde, Google tarafından indexlenmiş sayfalar arasında aradığımız sayfaya daha kolay erişebilmemizi sağlamak. Diğer yandan bu operatörler sitenizde güvenlik açıklarının olduğu sayfaların daha kolay bulunabilmesine de katkı sağlayabilir. Bu yönteme Google Hacking ya da Google dorking deniyor.
Risk teşkil eden bu tip aramalar Google hacking database adı verilen bir listede toplanıyor. Google araması kullanılarak ne gibi güvenlik açıklarına ulaşılabileceğini merak ederseniz bu listeye göz atabilirsiniz. Bu açıklardan zarar görmemek için ise web sitenizde yer alan ancak kullanıcıların ulaşmasına gerek olmayan sayfalarınızın indexlenmesini engelleyebilirsiniz.