E-ticaret sitenizde mutlaka izlemeniz gereken kritik metrikler

E-ticaret sitenizde mutlaka izlemeniz gereken kritik metrikler

E-ticaret projenizi hataya geçirdiniz. Belki uzunca bir zamandır hayal ettiğiniz proje idi bu, ciddi bir yatırım yaptınız, web siteniz hazır, ekibinizi kurdunuz, ürününüze güveniyorsunuz.

Elbette birinci gün herkesin akın akın sitenize gelip alışveriş yapmayacağının da farkındasınız. Belki kendi tecrübelerinizden, belki de okuduğunuz girişimcilik hikayelerinden, bu yolculuğun azimli bir çalışma ve sabır gerektirdiğini biliyorsunuz. Bu sebeple bir pazarlama bütçesi oluşturdunuz.  Bu bütçeyi de ekibinizden ya da dışarıdan kimi insanların eline teslim ettiniz.

Ellerinize sağlık. Gerçekten önemli bir yol katettiniz fakat oyun daha yeni başlıyor. Reklam bütçenizi emanet ettiğiniz bu kişiler size bol bol rapor üretecekler.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için ayrı raporlar, SEM (Arama Moturu Pazarlaması) için ayrı raporlar, sosyal medya için ayrı raporlar alacaksınız.  Bu raporlarda bir yığın veri ile karşılaşacaksınız. (Dijital dünyada herkesi haklı çıkaracak bir veri mutlaka vardır.)

Bu yazının konusu ise e-ticaret maceranız süresince, sitenizin performansını anlayabilmek ve geliştirebilmek için sürekli izlemeniz gereken temel verilere değinmek. İlk aşamada sürekli bir gözünüzün üzerinde olması gereken en temel metriklerden söz edeceğiz. 

Conversion Rate (Dönüşüm Oranı)

Conversion rate (dönüşüm oranı) en basit ifade ile web sitesine gelen ziyaretçilerin, kendilerinden beklenen eylemi yapma oranını gösterir. (Bir e-ticaret sitesi için satın alma olabilir)

Örneğin e-ticaret sitenize bugün gelen 100 ziyaretçiden 3 tanesi alışverişini tamamladıysa bugünkü conversion rate’imiz %3 oldu demektir.

Elbette conversion rate değeri sektör, trafik kaynaklarınız, kullanılan cihaz gibi pek çok kritere göre ciddi farklılıklar gösterebilir. Bu farklılıkları kendi içerisinde değerlendirmek ve tüm kanallardaki conversion rate değeri ile bu değerin zamanla değişimini takip etmek e-ticaret sitenizin performansını ölçerken sizin için hayati önemde.

Bu değer pek çok veriye göre değişkenlik gösterse bile müşterilerimizden en çok duyduğumuz soruların başında “Peki e-ticaret sitemizden beklememiz gereken ideal conversion rate nedir?” sorusu geliyor. Burada ise imdadımızı istatistikler yetişiyor. Monetate‘in verilerine göre global e-ticaret pazarında convertion rate ortalaması %2.5 seviyelerinde. Ülkemizde ise bu ortalamanın epeyce uzağındayız. Insider‘ın 2016 yılında Türkiye’deki 80 e-ticaret sitesinin verilerini değerlendirilerek hazırladığı Türkiye E-ticaret Ekosistemi raporunda, ortalama conversion rate değeri %1 seviyelerinde.

Conversion rate konusunu şimdilik bu kısa tanım ile burada bırakalım. Muhtemelen bu blog yayına devam ettiği sürece en çok konuşacağımız konulardan olacak.

Müşteri sadakati, geri dönen ziyaretçiler

Bir e-ticaret sitesinin uzun dönemde başarılı olabilmesi için kişisel olarak en önemsediğim metrik. Eğer uzun uğraşlar sonucunda sitenizden alışveriş yapmasını sağladığınız müşteriler siteden sipariş vermeye devam etmiyorsa uzun dönem başarı şansınız mucizeler sınıfına yaklaştı demektir.

Aslında bu veriyi ürün kalitesi, müşteri ilişkileri ve dijital pazarlama stratejinizin bütünü için bir not niteliğinde görebilirsiniz.

Bir kez sitenizden sipariş veren kişiler yeniden sipariş vermiyorsa mutlaka ciddi bir probleminiz var demektir. Ürün kalite ve çeşitliliğiniz yetersiz ya da müşterileriniz sipariş süreci ve iletişiminden memnun kalmamış olabilir. Belki de bunlarda başarılı olmanıza rağmen yeniden müşterinizin karşısına çıkmayı başaramadınız. Hangi aşamada olursa olsun buradaki problemin tespiti ve giderilmesi e-ticaret sitenizin başarısı için hayati önemde olacaktır.

Eğer bu konudaki verileriniz size güzel şeyler söylemiyorsa nerede yanlış yaptığınızı doğrudan müşterilerinize sormayı deneyebilirsiniz.

Ortalama edinme maliyeti (Average acquisition cost)

Bir müşterinin sitenizden alışveriş yapmasını sağlamak için harcadığınız ortalama tutar. Bu metriği her bir trafik kaynağınıza göre ayrı ayrı göz önünde bulundurmakta fayda var.

Trafik kaynaklarına harcadığınız toplam reklam maliyetini, o kaynaktan gelen sipariş adedine bölerek kaynaklarınızın ortalama edinme maliyetini hesaplayabilirsiniz.

Bu ortalama edinme maliyeti dijital pazarlama faaliyetlerinize yön vermek için size önemli fikirler verecektir.

Site trafiği ve trafik kaynaklarınız

E-ticaret siteniz için en temel veri elbette toplam ziyaretçi sayınız. Bu veriyi her bir trafik kaynağına göre ayrı ayrı analiz edebilmek, e-ticaret sitenizin performansını anlayabilmenin kilit noktalarından

Hangi kaynaktan ne kadar trafik alıyorsunuz, her bir trafik kaynağınızdan gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranı (bounce rate), sitede geçirdikleri ortalama süre, dönüşüm oranları size çalışmalarınızı ne yönde sürdürmeniz gerektiği hakkında çok şey söyleyecektir.

Ortalama Sipariş Tutarı

E-ticaret sitenize müşteri kazandırmak maliyetli bir iştir.  Halihazırda web sitenizden alışveriş yapan müşterilerin ortalama sipariş tutarlarını arttırmak ise kazancınızı arttırmak için yeni trafik yaratmaktan çok daha verimli bir alternatif olabilir.

Ücretsiz kargo limiti bu konuda ilk akla gelen değişken.  Ayrıca  tamamlayıcı ürünler, ürün setleri (bundle ürünler) ve çeşitli kampanyalar sitenizin ortalama sipariş tutarını geliştirmenize yardımcı olabilir.

Diğer yandan agresif bir şekilde ortalama sipariş tutarını arttırmaya çalışmanın size pahalıya mal olabileceğini unutmamak gerekir.

Sepeti terk etme oranı

Maalesef sitenizde ürünleri sepetine ekleyen her kullanıcı siparişi tamamlamayacak. Fakat e-ticaret sitenizden kaynaklanan bir problemin buna sebep olmasını istemezsiniz.

Doldurmaları gereken uzun formlar, son dakikadaki ekstra masraflar, ödeme yöntemlerinin yetersizliği ziyaretçilerin siparişlerini tamamlamadan ayrılmalarına sebep olabilir. Kimi zaman ödeme adımında sizin bir pazarlama stratejisi olarak başvurduğunuz indirim kodunun varlığından haberdar olmak bile siparişin tamamlanmamasının gerekçesi olabilir.

Buradaki verimliliğini artırabilmek için ziyaretçilerinizin sitedeki yolculuklarını izleyip doğru analiz etmeniz önemli. Bu konuda yardım alabileceğiniz pek çok araç mevcut. Bu araçlar ile sipariş sürecinde müşterilerinizin davranışlarını inceleyebilir, alışveriş sepetinden ödeme adımına kadar hangi basamakta bu süreci en çok terk ettiklerini belirleyerek bu konuda sitenizin kullanıcı deneyimini gözden geçirebilirsiniz.


Konu e-ticaret ve metrikler olunca bu listeyi çok sayıda veri ile uzatmak mümkün. Şimdilik sürekli gözünüzün üzerinde olması gerekenlere değinmiş olalım ve geriye kalanları ilerleyen dönemlere bırakalım.

Eklemek istedikleriniz, itirazlarınız ya da sorularınız olursa yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

“E-ticaret sitenizde mutlaka izlemeniz gereken kritik metrikler” için bir yanıt

Yorumunuzu Yazın